Fair fashion | Gratis verzending | Levering binnen 2-3 werkdagen

25 concrete tips om simpel duurzaam te leven


Al zolang ik me kan herinneren is het voor mij dagelijkse kost om bezig te zijn met ‘duurzaam leven’. Was het tot 8 jaar geleden nog vooral omdat mijn moeder het toonbeeld is van duurzaam en bewust leven en ik van haar veel leerde op dat vlak, sinds ik Papita run is duurzaam leven helemaal dagelijkse kost. Natuurlijk omdat ik dagelijks op zoek ben naar nieuwe duurzame kledingmerken en leveranciers, maar ook omdat ik continue ándere manieren onderzoek die mij helpen een duurzamer leven te leiden.

Waarom? Noem mij naïef, maar ik geloof dat mijn manier van consumeren bij kan dragen aan het behoud van milieu en natuur. Ik ben liever de druppel op de gloeiende plaat, dan de druppel die de emmer doet overlopen.

Natuurlijk kunnen we sámen pas echt het verschil maken in een duurzamere manier van leven. Dus zou je best wat duurzamer willen leven, maar weet je niet hoe? Lees dan verder, ik deel graag 25 hele concrete en simpele tips van mij én mensen om mij heen voor een duurzaam leven.

 

Een serieus woord vooraf

Het is geen geheim dat wij Nederlanders, door de overdaad aan beschikbare en goedkope consumptie, verder dan ooit verwijderd zijn geraakt van de natuur en onze voedsel- en productiebronnen.

De grootste uitdaging om een duurzaam leven te leiden zit hem naar mijn mening dan ook in tijd. Wat ik veel hoor van mensen is dat ze simpelweg zichzelf de tijd niet gunnen om uit te zoeken of een kledingstuk fair geproduceerd is. Het is veel makkelijker om random een winkel binnen te lopen en te kopen wat je aanspreekt. Onze manier van consumeren is als het ware ‘verpest’ door het hebben van voldoende financiële middelen en de overdaad aan keuze. Je hiervan bewustzijn is een eerste stap tot verandering.

Tegelijkertijd denk ik dat de politiek wereldwijd een belangrijke invloed kan hebben door regels en sancties in te voeren wanneer het gaat om milieuvervuilende zaken of gebeurtenissen. Mensen zullen zolang ze leven streven naar gemak, en hierbij commercieel worden gedreven, dát zal niet veranderen. Maar er kan door de politiek wel meer worden gedaan om überhaupt de keuze tussen niet duurzaam en duurzaam te laten verschuiven.

 

25 concrete tips

Eten

1. Koop je boodschappen beter in of gebruik je vriezer. Een verse moot zalm gekocht, maar ben je deze week toch niet in de gelegenheid om hem te bereiden? Bewaar de zalm dan in de vriezer! Ook alle groenten kun je invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. *Van de 368 kilo vast voedsel dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks inkoopt, wordt 47 kilo weggegooid. Voornamelijk brood, groente, fruit en aardappelen die bijvoorbeeld voorbij de houdbaarheidsdatum zijn.

2. Gooi niet alles weg. Veel eten blijft veel langer goed dat de tht datum. Een potje pesto krijgt na opening al snel een klein schimmellaagje op de bovenkant, maar eronder is de pesto vaak gewoon nog goed en lekker. Hetzelfde geldt voor appelmoes, ketchup, noem maar op.

3. Neem je eigen tas mee. Ga je boodschappen doen? Neem je eigen tas mee als je iets koopt.

4. Shop producten zonder plastic verpakking. Kies bijvoorbeeld voor losse groente, los fruit en koop bulk producten in grotere verpakkingen. Pasta en rijst bijvoorbeeld, zijn handig om altijd in huis te hebben. En wanneer ze afgedekt worden bewaard, heel lang houdbaar. Dus kies gerust voor de grootste verpakking die de supermarkt heeft!

5. Gebruik je theezakje meer dan 1 keer.

6. Eet eens of meerdere keren per week een vegetarische maaltijd. Het makkelijkst vond ik het vervangen van mijn lunch gewoonte. In plaats van een boterham met vleeswaren, kun je heel makkelijk kiezen om je brood te beleggen met een zelfgemaakte tonijnsalade, hummus of tomatentapenade. *De vlees- en zuivelindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Het zorgt voor veel uitstoot en voor voedsel-ongelijkheid in de wereld.

7. Kies voor soja- in plaats van koemelk. *Voor de productie van sojadrink is minder land en water nodig dan voor de productie van koemelk. Ook is de uitstoot van broeikasgassen en meststoffen is minder bij de productie van sojadrink.

8. Verbouw je eigen groenten/kruiden. Dit kan ook als je in een flat woont, zo kun je op je aanrecht bijvoorbeeld basilicum kweken.

Huishouden

9. Vermijd de wasmachine. Dat klinkt simpel, toch? En dat is het eigenlijk ook. Heb je een klein vlekje, probeer jezelf dan in te houden en je kledingstuk niet meteen bij de was te dumpen, maar behandel gewoonweg de vlek. En alleen de vlek. En heb je een feestje gehad? Hang je kleding de volgende dag dan uit, buiten, in de frisse lucht. Kleding hoeft echt niet gewassen te worden na elke draagbeurt. *Wasmachines zijn samen met de wasdroger de grootste verbruikers van energie bij je thuis! 

10. Gebruik geen droger, maar laat je was aan de lucht drogen. Ik heb nog nooit een droger gehad en mis ‘m helemaal niet.

11. Gebruik de eco-knop! De eco-knop op de vaatwasser is misschien wel de meest bekende, maar ook de wasmachine en droger hebben vaak een eco-knop. En misschien zelfs wel je auto? De eco-stand zorgt doorgaans voor een geleidelijkere opwarming, waardoor deze stand vaak meer tijd in beslag neemt, maar altijd zuiniger is.  

12. Programmeer je thermostaat. Zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden en op de tijden dat je meestal weg bent, op 16 graden. Dat scheelt op jaarbasis een hoop CO2 uitstoot.

13. Stap over op betere stroom. Kies voor groene energie die wordt opgewekt in eigen land. Zo stimuleer je o.a. de bouw van windmolens.

14. Investeer in zonnepanelen. Klinkt als een grote stap, maar is het niet. Hoe fijn is het om je huishouden éérst te kunnen voorzien van je eigen opgewekte energie en pas daarna een beroep te doen op je energie-aanbieder?

Vervoer

15. Kies voor duurzamer transport. Neem eens wat vaker de fiets, trein of bus.

16. Carpool! Simpel, maar waar. Samen een auto delen is 2x zo duurzaam! Ook via BlaBla car, de grootste carpool app kun je een auto delen.

17. Compenseer je CO2 uitstoot. Ken je het Greenseat initiatief al? Hier kun je over een reis je CO2 uitstoot berekenen en het ‘verbruik’ van je reis compenseren. Greenseat gebruikt jouw bijdrage om projecten te bekostigen die CO2 uitstoot helpen vermijden en/of verminderen.

Lifestyle

18. Vang regenwater op. Een professionele regenton is natuurlijk het mooiste, maar je kunt ook beginnen met een emmer. Je kunt met dit regenwater al jouw bloemen en planten voeden. Geen additioneel kraanwater meer nodig!

19. Investeer in een goede thermosfles en zeg nee tegen koffie en thee to go in plastic bekertjes.

20. Neem je eigen drinkfles mee naar werk.

21. Was je haar niet elke dag. Niet te vaak en te veel wassen is niet alleen goed voor het in stand houden van de natuurlijke structuur van je huid, maar draagt ook bij aan een duurzamere manier van leven.

22. Koop plasticvrije beautyproducten of kies voor grootverpakkingen. Ben je door je douchegel heen? Ga dan op zoek naar een verpakkingsvrij alternatief, zoals de naked producten van Lush. De overstap naar verpakkingsloze producten te groot? Ga dan voor grootverpakkingen van je favoriete douchegel, shampoo of crème. Scheelt tenminste de productie van nog meer plastic!

23. Koop tweedehands. Ik maak hier echt een sport van! Soms spot ik in de winkel een kledingmerk waarvan ik de stijl prachtig vind, maar het prijskaartje te duur. Dan ga ik naar Marktplaats of United Wardrobe en zoek ik op dat specifieke merk naar tweedehands items. Hetzelfde doe ik als ik precies weet wat ik wil. Nu bijvoorbeeld, ben ik op zoek naar mooie zwarte enkellaarsjes. Ik speur dan Marktplaats en United Wardrobe af, want daar worden meer dan genoeg laarsjes aangeboden. En vaak zijn het nog leuke, oude, en dus vintage-achtige items ook.

24. Upcycle: laat oude kleding repareren of vermaken. Zijn de hakken van je schoenen kapot of is het hengsel van je tas gaan scheuren? Breng dan een bezoekje aan de schoenmaker. Laat het repareren. Altijd duurzamer dan iets nieuws kopen. Hetzelfde geldt voor die ene kokerrok die eigenlijk net te wijd is aan de achterkant. Breng een bezoekje aan de naaiatelier bij je op de hoek. Die kunnen door een paar simpele aanpassingen van een item dat je eigenlijk nooit meer draagt, ineens weer je favoriete item maken!

25. Gooi geen kleding weg, maar wees creatief. Ik heb een jurkje dat eigenlijk te kort is, maar de bovenkant ervan is heel erg mooi. De stof oogt sjiek en het zit ook lekker. Ik trek daarom vaak over mijn jurk nog een rok aan, zodat ik de bovenkant van de jurk als top kan gebruiken, en de onderkant er niet meer toe doet. Hetzelfde kun je doen voor woonaccessoires. Ben je de kleur van je vaas zat? Past die ene spiegel net niet meer binnen je nieuwe interieur? Geef het een likje verf!

Heb jij nog een tip die ontbreekt? Plaats hem zeker in de comments!

 

Liefs,

Elsa


20 reacties


 • pkmjhrfklk

  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?


 • keiOhcyIvq

  AoeQNgUiracmfp


 • KEmlWBYrpjR

  qWAVKzpCryUZJ


 • PiukJwXASmgFKo

  mAktMbKzG


 • oEHGlCdW

  aLjQGqyozBhX


Laat je reactie achter