Fair fashion | Gratis verzending | Levering binnen 2-3 werkdagen

Wat betekent Fair Fabrics?


Laatste jaren zijn we steeds bewuster geworden over het eten dat we tot ons nemen. Dat is maar goed ook, gegeven dat je kritisch mag zijn over wat ín het lichaam gaat. Maar waarom zijn we minder kritisch wanneer het gaat over producten die we óp ons lichaam dragen? Kleding is in dat opzicht bijna even intiem, maar toch staan we hier minder bij stil. Dat het intuïtief toch niet helemaal lekker zit, die stoffen, blijkt uit het feit dat er de laatste jaren door steeds meer merken wordt gestrooid met termen die moeten aanduiden dat hun kleding duurzaam is. Want niemand die zich wil inwikkelen met stoffen doordrenkt van chemicaliën, toch? Maar hoe zit het nu eigenlijk met alle verschillende soorten natuurlijke, gerecyclede stoffen en keurmerken zoals Oeko-tex en GOTS? 

Bij PAPITA herken je duurzame kleding, ofwel 'eco kleding', aan de filter 'Fair Fabrics'. De producten met deze filter voldoen aan tenminste één van deze duurzame standaarden:

 • De kleding is gemaakt van natuurlijke materialen (zoals katoen, viscose en/of tencel)
 • De kleding is gemaakt van biologische materialen
 • De kleding is gemaakt van hergebruikte materialen (recycling & upcycling)
 • De gebruikte stof in de kleding is Oeko-tex gecertificeerd
 • De gebruikte stof in de kleding is GOTS gecertificeerd

Wat is het verschil tussen de certificering Oeko-tex en GOTS?

Waar het Oeko-tex (standard 100) keurmerk enkel test op de aanwezigheid van schadelijke stoffen in het eindproduct, waarborgt een GOTS certificering duurzaamheid in de gehele keten; van het oogsten van de grondstoffen tot en met de distributie. Kleding met het GOTS keurmerk worden dus getest op de algehele belasting voor het milieu. Onderstaande afbeelding maakt dit in één oogopslag duidelijk:

verschil Oeko-tex en GOTS certificaat of keurmerk
Waarom niet alleen kleding met het GOTS keurmerk op Papita.nl?

Een GOTS certificaat is de meest duurzame check op kleding die op dit moment bestaat. Bij PAPITA verkopen we echter niet alléén kleding met het GOTS keurmerk. Wat alle kledingmerken op Papita.nl namelijk gemeen hebben, is het hebben van een duurzame visie als het gaat om de verkrijging, verwerking en distributie van hun stoffen en kleding.

Sommige kledingmerken zonder keurmerk kunnen net zo, of misschien zelfs wel meer duurzaam zijn dan producten mét keurmerk. Het verschil zit hem realistisch gezien vaak in geld, tijd en moeite. Het aanvragen en verkrijgen van een keurmerk kan heel moeilijk zijn, en uiteindelijk daarom veel tijd en dus geld kosten. Van katoenplant, tot draad, tot uiteindelijk geweven stof in shirt of ander kledingstuk: al deze stappen moeten worden gecontroleerd voor een certificering. Dit terwijl de ontwerper pas op het einde een rol speelt. Deze haalt zich voor de aanvraag van een keurmerk dus aanzienlijk veel werk om de hals.

Bij PAPITA is onze eigen kennis, kritische houding en vertrouwen daarom het allerbelangrijkst. De kledingmerken waarmee we samenwerken kunnen, en zijn bereid geweest om, heel open te laten zien op welke wijze zij produceren en onder welke arbeidsomstandigheden. Duurzaamheid staat bij hen voorop!

Help je ons mee kritisch te blijven?

 

Liefs,

Elsa


16 reacties


 • iuBHcXvNjnmRY

  NlZzuPhnMv


 • USQEesbKWokON

  rHcxgwRlBKGu


 • XDoPKhvnTdVewHA

  idBfeNMwIcqumUtg


 • HmMYdyvq

  AgRhJNIsX


 • vxJLHbYR

  kFaHhNyxuIfGlg


Laat je reactie achter