Fair fashion | Gratis verzending | Levering binnen 2-3 werkdagen

Wat betekent Fair Trade?


Of een merk zijn kleding laat fabriceren onder eerlijke arbeidsomstandigheden, is minder makkelijk te beoordelen dan je misschien zou willen. Het liefste zouden we een lijstje opstellen waarin we merken in twee categorieën kunnen opdelen; ‘goed’ en ‘niet goed’. Maar de realiteit is helaas gecompliceerder.

Het begrip ‘eerlijke arbeidsomstandigheden’ is breed, in de zin dat de keten in de fashion industrie lang is. Heel lang. Zo moet er gekeken worden naar de omstandigheden van de mensen die het katoen plukken, het verwerkten tot stof, kleding naaien etc., maar ook naar hoe de kleine onderdelen tot stand zijn gekomen. Denk hierbij aan knopen en ritsen.

Om het je “makkelijker” te maken, zijn er logo’s in het leven geroepen. Echter verdwalen we inmiddels een beetje in die hoeveelheid logo’s, certificaten en instanties, ieder met zijn eigen visie en beoordelingscriteria. Kortom; de fair fashion industrie is een echt Wilde Westen.

Toch zie je op bij PAPITA bovenstaand logo voorbijkomen. Hiermee willen wij meer aandacht schenken aan producten van merken die de condities van arbeiders hoog in het vaandel hebben staan. Maar hoe controleren wij dat? Simpel: vragen, vragen, vragen. Hierdoor leer je steeds meer over een merk, de ontwerper(s), hun visie, hun productielocatie, relaties met producenten etc. en is het makkelijker om merken te rangschikken. Hieronder vind je drie scenario’s waarvan wij vinden dat het om eerlijke arbeidsomstandigheden gaat. Fashion artikelen geproduceerd onder een van de drie onderstaande omstandigheden krijgt van ons dus een logo:

  1. Merken die een certificaat dragen van de Fair Wear Foundation. De Fair Wear Foundation hanteert 7 basisrechten die een mens moet hebben op het werk. Deze rechten zijn opgesteld door de VN en beslaan alle rechten waarbij je nooit hebt kunnen voorstellen dat er daadwerkelijk mensen die deze rechten niet hebben. Voorbeelden zijn het vrijwillig uitvoeren van het werk, veiligheidsvoorzieningen, leefbaar loon etc. Meer informatie? Kijk dan op de website van de Fair Wear Foundation.
  2. Producten die gemaakt zijn door de ontwerper zelf in zijn of haar eigen atelier. Het betreft hier producten die vaak op kleine schaal zijn gemaakt en specialistische kennis vereisen. Denk hier aan sieraden of bijvoorbeeld aan producten die op een speciale manier geweven zijn.
  3. Producten die lokaal zijn geproduceerd en zijn uitbesteed aan lokale ambachtslieden. Hier gaat het vaak om producten die op traditionele wijze zijn geproduceerd. Ontwerpers die samenwerken met lokale ambachtslieden hebben vaak een hechte duurzame relatie en geven veel openheid over hun samenwerking. Meestal zijn er veel foto’s, filmpjes en interviews van de makers en soms laat de maker zelfs zijn handtekening achter in het kledingstuk.

Wil je met een gerust hart shoppen? Kijk dan uit naar kleding met het Fair Trade logo. Wil je extra duurzaam shoppen? Kijk dan bij onze items die zowel het label Fair Trade als Fair Fabrics dragen.

Veel plezier!

Liefs,

Elsa & Saskia

PAPITA


18 reacties


  • blampem

    purchase cialis[/url]


  • vhqufgqmwm

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?


  • eHCmNSYjUrX

    oneyPvEim


  • fIskZlgpwKaiBJqt

    rtvKMQas


  • VcHDkTEg

    OKRnifpjrXSCLul


Laat je reactie achter