Fair fashion | Gratis verzending | Levering binnen 2-3 werkdagen

Hoe duurzamer te shoppen: 5 tips


De laatste jaren zijn we ons steeds bewuster van hoe de kleding die we shoppen wordt gemaakt, en waarván de kleding wordt gemaakt. Duurzame kleding en eerlijke kledingmerken is waar we onszelf het liefst mee associëren. Maar een dagje stad eindigt toch vaak met een tas vol kleding waarvan de herkomst niet is af te leiden.

 

Sinds dat we Papita runnen is het voor mij en Saskia dagelijkse kost geworden om op zoek te gaan naar, natuurlijk nieuwe eerlijke kledingmerken en duurzame leveranciers maar, ook ándere manieren die ons helpen om een duurzamer en verantwoordelijker (fashion)leven te leiden.

 

In deze blog geven we je daarom onze 5 tips om duurzamer te shoppen. Heb jij nog een tip die ontbreekt? Plaats hem zeker in de comments!

 

Duurzamer shoppen tip #1: Geen impulsaankopen

Klinkt als een open deur, maar hier begint het mee: laat je niet verleiden tot het kopen van items die kortstondig meeliften op een fashion trend, of het kopen van iets omdat je echt vandáág iets nodig hebt voor dat ene feest of die borrel. In beide gevallen stemt het vaak maar kortstondig tevreden en de kans is groot dat het daarna in je kast belandt, omdat die croptop of jurk je toch niet echt gelukkig maakt. Neem liever de tijd om kritisch naar je kledingkast te kijken en baseer daarop je aankopen. Koop wat je echt mooi vindt, en wat je nodig hebt.

 

Duurzamer shoppen tip #2: Goedkoop is duurkoop

We krijgen vaak te horen dat kleding op Papita niet goedkoop is. En dat klopt, als je de prijzen van onze kleding vergelijkt met de items van de bekendste modeketens.

Maar het is in veel gevallen echt zo: die items gaan een half jaar mee. En doordat je kleding niet lang meegaat, moet je ook sneller en vaker weer nieuwe kleding kopen.

Komt nog bij dat de bekendste modeketens vaak geen eerlijke arbeidsomstandigheden kunnen garanderen. Op Papita kunnen we dat wel, en vaak wordt de kleding ook nog eens binnen Europa gefabriceerd.

 

Duurzamer shoppen tip #3: Marktplaats en United Wardrobe

Ik maak hier echt een sport van! Soms spot ik in de winkel een kledingmerk waarvan ik de stijl prachtig vind, maar het prijskaartje te duur. Dan ga ik naar Marktplaats en zoek ik op dat specifieke merk naar tweedehands items…

Hetzelfde doe ik als ik precies weet wat ik zoek. Nu bijvoorbeeld, ben ik op zoek naar een high waist spijkerrokje. Leuk voor op het terras, maar ik kan het ook aan naar mijn werk. Ik speur dan Marktplaats en United Wardrobe af, want daar worden meer dan genoeg spijkerrokjes aangeboden. En vaak zijn het nog leuke, oude, en dus vintage-achtige items ook.

 

Duurzamer shoppen tip #4: Organiseer je kledingkast

Ken je dat? Dat je ’s ochtends vroeg minutenlang stil staat voor je kledingkast en maar niet kunt beslissen wat je aan moet? En ondertussen werp je een blik op je horloge en zie je dat je nog maar een kwartier hebt om jezelf aan te kleden, je haren te doen en nog een fatsoenlijk ontbijt te maken. De oplossing: organiseer! Maak in je kledingkast ruimte voor vaste setjes en rangschik op kleur en functie… dat scheelt niet alleen tijd, het voorkomt óók dat je diezelfde dag nog tot de verleiding komt een impulsaankoop te doen.

 

Duurzamer shoppen tip #5: Wees creatief

Deze tip is nogal breed. Dus ik ga een aantal voorbeelden geven van hoe je op een creatieve manier, toch goedkoop nieuwe items kunt ‘shoppen’:

  • Maak van je oude jeans, heel gemakkelijk een ripped jeans met slechts een schaar en je handen.
  • Dat witte, crème, lichtroze of lichtblauwe topje met die gigantische vlek erin kun je nog gemakkelijk aan. Nadat je deze een textielverf beurtje in de wasmachine hebt gegeven! Van licht naar zwart is het makkelijkst. Zo kom ik zelf inmiddels aan mijn 2 favoriete zwarte shirts.
  • Zijn de hakken van je schoenen kapot of is het hengsel van je tas gaan scheuren, breng dan een bezoekje aan de schoenmaker. Laat het repareren. Altijd goedkoper dan iets nieuws kopen.
  • Hetzelfde geldt voor die ene kokerrok die eigenlijk net te wijd is aan de achterkant of die trui waarvan de mouwen vaal zijn. Breng een bezoekje aan de naaiatelier bij je op de hoek. Die kunnen door een paar simpele aanpassingen van een item dat je eigenlijk nooit meer draagt, ineens weer je favoriete item maken!

Laat je reactie achter